Хоспис "Св. Никола Мирликийски" - гр. Попово

Денонощни грижи при тежки състояния и при следоперативно възстановяване

видео разходка
медицински грижи
Предлагаме денонощни медицински и битови грижи за пациенти, както в леко и средно, така и в особено тежко състояние:
 • след инсулт;
 • след травми и операции;
 • диабетни усложнения;
 • общо влошено състояние при възрастни хора;
 • ракови заболявания;
 • заболявания в последен стадий (терминални заболявания);
 • други.

Извършваме всички предписани медицински манипулации (поставяне на инжекции, смяна на превръзки, обработка на рани, вливания (включване на система), вземане на кръв за изследвания, даване на лекарства, поставяне на катетър и други).

Оказваме помощ на трудноподвижни пациенти при къпане, смяна на дрехи и бельо, ходене до тоалетна, пране, подстригване, хранене и др.

Предлагаме физиотерапия (рехабилитация).
разлика между хоспис и дом за стари хора
Хосписът е вид болнично заведение, докато домът за стари хора е вид общежитие. В хосписа се полагат медицински грижи за пациенти, които се възстановяват от заболяване или за пациенти с тежки хронични заболявания, от които не се очаква да се излекуват (това са т.н. "поддържащи" или "палиативни" грижи).

Законово хосписите са медицинска услуга и се регулират от Министерство на здравеопазването. Домовете за стари хора са социална услуга и се регулират от Министерство на труда и социалната политика. Към хосписите има изисквания относно обордуването, състава на персонала, хигиенните мерки и др.

За съжаление много домове за стари хора прибавят "хоспис" към името си, без да имат разрешително за хоспис и предлагат обгрижване на хронично болни възрастни, без да имат необходимата квалификация за това.

Можете да проверите дали едно заведение има разрешение за хоспис в раздела с публични регистри в сайта на РЗИ за съответната община.

За да проверите разрешението на хоспис "Св. Никола Мирликийски", посетете публичните регистри на РЗИ Търговище.
помещения
капацитет
Хосписът е относително малък, с капацитет 25 легла, което позволява добър контрол над качеството на грижите.
стаи
Разполагаме с 9 стаи с по две, три или четири легла. Всяка стая е със собствена тоалетна и баня.

Може да се ползва и самостоятелна стая, при допълнително заплащaне (вижте в Цени).

Стаите са просторни и с висок таван. Светли са и се чистят четири пъти в денонощие.

Зимата се отопляват с електричество.

Не сме монтирали климатици, за да предотвратим риска от провокиране на алергии, настинки и инфекции.
Пациентска стая Пациентска стая за двама души с многофункционални болнични легла Пациентска стая с телевизор и тоалетен стол Пациентска стая с растение Пациентска стая с легло с решетка против падане Тоалетна в пациентска стая Ръкохватка за трудноподвижни пациенти в тоалетна в хосписа
Всяка стая разполага с телевизор.

Нашият персонал преценява къде да настани един новопостъпил пациент, според свободните легла и според преценката, с кого би съжителствал най-добре.

Пациентите също могат да поискат преместване в друга стая и ние се съобразяваме с желанието им, според наличните свободни легла.
видео наблюдение
Позволяваме монтирането на ваша видеокамера в стаята на пациента, след подписване на съответните декларации за лични данни.
достъпна физическа среда
За лесното и безопасно придвижване на трудноподвижните ни пациенти разполагаме с:
 • удобно местоположение на първи етаж;
 • рампа за инвалидни колички на входа;
 • ръкохватки в тоалетните;
 • санитарен стол за тоалет и баня;
 • инвалидни колички и проходилки;
 • тоалетните, вратите в баните и масите в столовата са проектирани с размери, които позволяват директно ползване на инвалидна количка, без разместване на пациента;
 • многофункционални болнични легла с колела.
Нашият персонал непрестанно наблюдава пациентите да не паднат, където и да се намират - в коридорите/столовата/навън пред входа на хосписа или в банята по време на къпане.
хранене
Предлагаме хранене четири пъти на ден. Храната се доставя от въшна кухня. Менюто е разнообразно и съобразено с предписания диетичен режим на всеки пациент.
столова
екип
нашият екип
Управител:
- създател и управител на хосписа е Г-жа Донка Николова - старша медицинска сестра, с над 45 години опит в грижата за пациенти в хосписи, в операционни отделения и в Спешна помощ.

Старша сестра Николова лично следи за качеството на услугите в хосписа, лично се запознава с всеки пациент при постъпване и лично одобрява назначаването на всеки нов служител.

Екип на щат:
 • заместник-управител;
 • фелдшер;
 • медицински сестри;
 • здравни асистенти;
 • санитари;

На повикване:
 • всички видове медицински специалисти;
 • физиотерапевт;
 • социален работник.
избoр на екип
Тъй като сме относително малък хоспис не разполагаме с толкова много персонал, за да предлагаме избор на екип. За сметка на това предлагаме възможността да доведете ваш болногледач в хосписа (виж по-долу).
ваш болногледач в хосписа
Предлагаме уникална възможност за страната - да доведете ваш болногледач, с когото сте свикнали и на когото имате доверие! 

Също така може да доведете и избрана от вас медицинска сестра и/ или физиотерапевт, стига, разбира се, финансите да ви позволяват това.

Ние провеждаме интервю с избрания от вас болногледач, за да преценим, дали ще можем да му имаме доверие, докато присъства с нашия хоспис. Запазваме си правото да го откажем, по наша преценка, по всяко време. Разбира се, това се отнася за крайни случаи.
външни специалисти
 • имаме непосредствен достъп до всички специалисти на държавната болница "МБАЛ Попово", благодарение на това, че се намираме в същата сграда;
 • Спешна помощ също е в същата сграда и можем да я ползваме мигновено, когато се налага;
 • можем да осигурим техническа възможност за видео връзка с лекуващ лекар или друг медицински специалист, когато те са извън Попово;
 • можем да осигурим специализиран транспорт до медицински услуги в други точки на страната.
социална среда
Всеки човек иска да се радва на уюта на дома си и присъствието на близките, особено когато е тежко болен и безпомощен. В идеалния случай, най-добрата грижа е тази в домашни условия. (Ние предлагаме такава услуга за градовете Варна и Попово.)

За съжаление, този вариант не винаги е удачен. Ако близките са в чужбина или ако заболяването изисква денонощен достъп до специално апаратура и лекари, или ако няма финанси за тази скъпа услуга, остава варианта за настаняване в хоспис.

Затова, полагаме всички усилия пациента да се чувства максимално добре, макар и не в  домашното си огнище. Обръщаме внимание на следните неща:
адаптиране към новата среда
Научете повече от страницата Адаптиране към новата среда.
поддържане на връзка с близките
Възрастният и тежко болен човек заслужават да имат всички условия лесно да се свързват с близките си. Телевизорът не може и не бива да заменя контакта с деца, внуци и другари! Нашите собствени наблюдения ежедневно свидетелстват за това.

Помислили сме за:
 • настаняване на близък в същата стая с пациента, на цена за настаняване на придружител. Това е често предпочитан вариант от възрастни двойки;
 • когато близките нямат възможност да остават за постоянно или не могат да си позволят ползването на стаята за цял месец, предлагаме и цена на денонощие;
 • графикът ни на свиждане на практика позволява свиждане всеки ден, стига да няма обявени инфекциозни епидемии в региона;
 • когато пациентите се чувстват добре и имат желание, можем да ги върнем в дома им за няколко дни, с частен специализиран транспорт (заплаща се допълнително);
 • можем да осигурим специализиран частен транспорт за посещение на семейни/ национални празници и други (заплаща се допълнително). Можем също да осигурим и личен помощник или медицинска сестра;
 • за близки и роднини извън гр. Попово, можем да осигурим частен транспорт за свижданията;
 • за близките, които нямат възможност да идват на място или са в чужбина, можем да осигурим видео връзка по интернет;
 • освен присъствието на близките, подкрепяме и всички останали мероприятия, които може да напомнят за домашната обстановка - ако желаете, можете да донесете дори домашни мебели.
съжителство на пациентите
При настаняване, нашият персонал преценява с кого да настани новия пациент, а на по-късен етап, може да го размести, по наша преценка или по молба на самия пациент или на съквартиранта му. Чести причини за разместване са когато някой от двамата хърка силно/ говори прекалено много/ не поддържа добре хигиената си.

Пушенето е регламентирано само на определени за целта места и цигарите се съхраняват при персонала и се дават само във въпросните зони за пушене.

Важно е да се отбележи, че с напредналата възраст пациентите стават чувствителни и за най-дребни неща в отношенията със своите набори, подобно на деца. Отстрани това може да изглежда по-скоро забавно и да не заслужава чак такова внимание, но ние сме наясно, че за самите пациентите това са напълно значими отрицателни емоции. Нашият екип има подготовката и опита как да поддържа хармонични отношения между пациентите.
лично пространство
За да уважаваме личното пространство на нашите пациенти, ние първо се интересуваме от личните разбирания и предпочитания на пациентите. Някои хора искат да са заедно с друг човек в стая, за да не им е скучно или за да има кой да ги наблюдава ако се влошат. Има и пациенти, които не искат друг да става свидетел на страданията им или просто искат тишина.

Във втория случай, ние предлагаме на близките да:

Разбира се, личното пространство касае не само помещението, а и болногледача.  Болногледачът е до пациента в посрещането на най-основните му битови и физиологични нужди, точно когато би искал да е сам.

Това, което предлагаме в този случай е:
 • възможност за настаняване на близък в стаята на пациента;
 • възможност да доведете ваш болногледач;
 • осигуряваме технически средства (ръкохватки в баните, санитарен стол и др.) които да дадат възможност на пациентите да се обслужват сами, доколкото това е по силите им.
социални занимания
Колкото и да е нежелано постъпването на ново място, след началната адаптация, много пациенти започват да се чувстват "в свои води", в компанията на свои връстници.

Стремим да създадем условия за пълноценни социални контакти чрез групови занимания: лечебна гимнастика, пеене, честване на лични и национални празници.
По нашите наблюдения, възрастните пациенти се радват именно на непосредственото общуване помежду си и го предпочитат пред гледането на телевизия или слушането на радио.

За всеки пациент, който евентуално би пожелал разходка с личен помощник до по-далечно място или специално мероприятие, можем да осигурим това с допълнително заплащане. За съжаление малко от пациентите ни имат физическите сили за това. За пациентите, които искат да ползват интернет също можем да осигурим компютър.
занимания по интереси
Чувството за самота и непотребност, скуката и отчаянието, чувството за липса на цел и смисъл, може да вземат връх при пациентите, които са били активни и творчески настроени в младите си години.

При постъпване, събираме сведения за интересите и нагласите на пациента, чрез разработения от нас въпросник и разбира се, чрез лични разговори и наблюдения.

Има хора, които предпочитат усамотено абстрактно мислене, има такива, които се чувстват добре в групови занимания, трети обичат да майсторят нещо с ръцете си и т.н. За нас е важно да приложим индивидуален подход, доколкото разбира се е възможно според състоянието на пациента.
медицинско оборудване
 • разполагаме с антидекубитални дюшеци, инвалидни колички, проходилки, санитарни столове и др.;
 • за пациентите в най-тежко състояние разполагаме с ЕКГ-апарат, кислородна система, инхалатор, дефибрилатор, антидекубитални дюшеци;
специализиран транспорт
За пациентите извън гр. Попово, както и от самия град, предлагаме съдействие с уреждането на специализиран транспорт.

Местонахождението на хосписа в същата сграда с "МБАЛ Попово" улеснява посещението на кабинети и лаборатории.

За всички останали случаи (изследвания в други болници, посещение на близки, на административни служби и др.), можем да предложим както специализиран транспорт, така и придружител, при допълнително заплащане.